Vitamine D, een vitamine die je laat stralen!

Vitamine D, een onmisbare vitamine die men lang niet altijd genoeg binnen krijgt. Deze vitamine is grotendeels te verkrijgen uit voeding maar ook zonnestralen zijn een belangrijke, zo niet de belangrijkste, bron. Laatstgenoemde is echter schaars in ons kikkerlandje. Een vitamine D tekort komt dan ook veel vaker voor dan je denkt. Dit tekort kan zorgen voor allerlei uitlopende en vervelende klachten.

Het belang van Vitamine D

Deze vitamine is van belang voor onder andere het in stand houden van het immuunsysteem, stevige botten en tanden. Om calcium om te zetten uit onze voeding en zo in ons lichaam op te nemen, speelt zij een grote rol. Ook helpt deze vitamine vermoeidheid tegen te gaan en het energielevel op peil te houden. Deze vitamine laat je stralen! De spierfunctie en hersenwerking houdt ook verband met deze vitamine.

Wanneer extra vitamines tot je nemen?vitamined

Voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, ouderen en mensen die maar weinig buiten komen geldt het advies om meer van deze vitamine tot zich te nemen. Omdat zij sneller een tekort in de hand kunnen werken, zijn supplementen of druppels voor deze groep aan te raden. Over het algemeen geldt voor iedereen het advies van 10 microgram van deze vitamine per dag, met uitzondering van mensen boven de 70 jaar, zij hebben baat bij 20 microgram.

Hoe krijg ik er genoeg van binnen?

Heb jij het idee dat je wellicht een tekort hebt opgelopen, dan kun je deze vitamine vooral vinden in vette vis, en in iets mindere mate in vlees en eieren. Ook wordt deze vitamine toegevoegd aan margarine, halvarine en bak -en braadproducten. Denk er ook goed om dat je regelmatig in de buitenlucht bent om zo de kans op een tekort terug te dringen.

Met een simpele bloedtest bij jouw huisarts kun je bepalen of je daadwerkelijk voldoende binnenkrijgt. Is dit niet het geval, dan kun je dit simpel en makkelijk aanvullen met de daarvoor bestemde capsules of druppels.